Wat is zeefdrukken nou eigenlijk?

Zeefdrukken is een techniek die in Nederland al vanaf 1928 word gebruikt. Zeefdrukken stamt oorspronkelijk af van het gebruik van sjablonen. Deze werden zelfs in de middeleeuwen al op grote schaal gebruikt. Deze techniek werd toen veel gebruikt voor bijvoorbeeld speelkaarten, boekillustraties en wanddecoraties. De zeefdruk techniek kwam pas echt op gang na de tweede wereldoorlog. Zeefdruk heeft zich door de jaren heen ontwikkeld van een heel eenvoudige techniek die iedereen kon tot een technisch hoogstandje.

Met de zeefdruk techniek kun je eigenlijk elk materiaal, elk oppervlak en elke structuur bedrukken. Met een dikke laag inkt word er dekkend en kleurecht gedrukt. Wij gebruiken de zeefdruk techniek vooral voor het maken van stickers, directe opdrukken en textiel transfers.

De gedachte achter de techniek is best simpel. De inkt word door een stalen of aluminium raam met bespannen gaas van kunststof heen op het materiaal aangebracht. Dit gaas heeft een sjabloon die de delen die geen inkt mogen doorlaten afdekt. De open delen laten wel inkt door.
Vervolgens word de inkt dan handmatig of met een zeefdruk machine over het raam gestreken en door het gaas heen gedrukt. Doordat de bedrukking aan speciale eisen kan voldoen zoals bijvoorbeeld : temperatuurbestendig, wasbestendig, weerbestendig of vetbestendig is deze niet meer weg te denken uit de reclame wereld.
De meeste (industriƫle)stickers worden met deze techniek gemaakt maar ook de textiel transfers zijn van hoge kwaliteit.

De zeefdruk techniek heeft zich door de jaren heen ontwikkeld tot een heel mooi vak. Deze techniek zal altijd handwerk blijven bevatten en dat is wat deze techniek zo mooi maakt. Een stukje ambacht als je het ons vraagt.

leerbedrijf
©2020 Elementary Design